10 Mart 2016 Perşembe

Lezzetli Yemeklerin Gizli Kahramanı Baharatlarımızı Nasıl Saklamalıyız? ve Günün baharatı Karabiber:)


Merhabalar,

Bu yazımda sizlerle yine mutfaktan fikirler paylaşacağım. Konumuz baharatlar: Nasıl saklanmalıdır, ne tür baharatlık seçilmelidir, tazeliğini nasıl anlayabiliriz ve bu yazının şanslı baharatı olarak karabiberden bahsedeceğim:)

Baharat tarihin en eski ticaret ürünlerindendir. Öyle ki ticaretini yapmak için adına yollar açılmıştır. Antik çağdan günümüze kadar kullanımı devam eden bu ürünün kullanımı Uzak Doğuda başlamıştır. Eski Yunan, Mısır, Roma ve Çin 'de baharatlar tedavi edici şifalı ot olarak kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde baharatları hem tedavi hem de lezzet artırıcı ek gıdalar olarak kullanmaktayız. 

Baharatlar bitkilerin yaprak, kök veya meyve kısımlarından elde edilir, işlenerek toz haline getirilerek mutfaklarımızda yerini bulur.Ülkemizde baharat açısından en zengin bölge sanırım Güney Doğu Bölgesidir. Çeşitli koku, tat ve renk özellikleriyle hepsi birbirinden değerli bu ürünlerin miktarı az ama etkisi çoktur:) 

Peki mutfağımızın vazgeçilmezi baharatları nasıl muhafaza etmeliyiz? Gıdaları saklama koşullarıyla ilgili bir yazım olmuştu ve burada dilerseniz Buradan ulaşabilirsiniz.
Öncelikle naçizane kendi baharatlık seçimimden bahsetmek istiyorum. Baharatlık seçimi tabiki zevkimize uygun şekilde yapılmalıdır ancak görselliği kadar işlevi de önemlidir. Ben baharat takımımı seçerken nelere dikkat ettim onları söyleyeyim:
  • Küçük boyutlarda olması: Baharatlarımızı çok fazla miktarlarda satın almamalıyız. Yaklaşık olarak 2-3 aylık kullanım periyotlarında küçük miktarlarda almalıyız. Böylece her daim taze kalırlar. Çok büyük kavanozlara fazla miktarda baharat koyarsak onu her açtığımızda kokusundan ve kalitesinden bir parça azalma olacaktır. Bu nedenle azar azar almalı ve küçük kavanozlarda saklamalıyız.
  • Kapaklarının sıkı olması: Yine tazelik açısından sıkı kapaklı kaplar tercih etmeliyiz. Baharatların kesinlikle hava ve nem almaması gerekir. Aksi durumda özelliğini yitirirler.
  • Cam veya porselen malzeme olması: Gıdalarda genel olarak cam veya porselen seçmeliyiz. Ben baharat takımımda cam bir kısım olması istedim çünkü içerisinde ne olduğunu görmek işimi kolaylaştırıyor. Akrilik ve benzeri ürünler koku ve rutubet yapabilir bu nedenle tavsiye etmem.
Bunun sonucunda seçtiğim baharat takımım şöyle:))

Baharat Takımı
Baharat takımımız kadar bunları nereye koyacağımız da önemli. Bir programda duymuştum ve dikkatimi çekti. Baharatlarımızı genellikle ocağa yakın yerlere koymayı tercih ederiz. Hatta davlumbaz üstü en çok rastlanan yerdir. Ama bu bölgelerde yemek buharı çok olduğunda baharatlarımızın tazeliği garanti altında olmuyor. Mümkünse takımı buhar yolunun dışında bir yere koymayı tercih etmeliyiz. Musluktan ve camdan da uzak tutmak faydalı olacaktır.

Şimdi bu yazımda seçtiğim sevgili baharatımız Karabiber'de sıra:)) Karabiberi seçtim çünkü pek çok yemeğin gizli kahramanıdır kendisi:) Tane karabiber, toz karabiber, beyaz veya siyah karabiber olmak üzere çeşitleri vardır. Siyah ve beyaz karabiberin arasındaki tek fark toplanma zamanı. Beyaz olan olgunlaşınca toplanıp kabukları soyulan meyvelerden elde ediliyor. Siyah ise olgunlaşmamış meyveden elde ediliyor. Tane olarak satılanları evimizde değirmende öğütebiliyoruz ve bence ayrı bir lezzet veriyor. Ben özellikle tavuk yemeklerinde toz karabiberle birlikte tane de kullanıyorum. Daha aromatik bir lezzet veriyor.


Karabiber tohumu

                                         
                                                         Karabiber çiçeği




















Karabiber özellikle pilav, tavuk ve mercimek çorbasının vazgeçilmezidir bence:) Tüm yemeklerde karar miktarda kullanımı inanılmaz lezzet katar. Bu lezzetin sağlık açısından da pek çok faydası vardır. Karabiberin faydaları saymakla bitmiyor. Ben de bir araştırdım ve sizlerle paylaşmak istedim.


Toz karabiber
  • Doğal bir antibiyotik ve antioksidandır. İçerdiği bol miktardaki C vitamini ile vücudun savunma sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı korur ve tedavi için kullanılır.
  • Bakteriyal enfeksiyonlarda tedavi özelliği vardır.
  • Metabolizmayı güçlendirir.
  • Antidepresan özelliği vardır.
  • İçerdiği mineraller sayesinde saç ve cilt sağlığı için önemli etkileri vardır.
  • Diş çürümesini engeller.
  • Öksürüğe ve soğuk algınlığına iyi gelir. Hatta bununla ilgili bir reçetem bile var. Annemin yaptığı bu tarif öksürüğe birebir geliyor. 1 tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı limon suyu karıştırılıp içilince öksürüğü kesiyor. Bu doğal çözümü kesinlikle tavsiye ederim.
  • Sindirim sistemini en çok çalıştıran baharattır.
Herkese lezzetli mutfaklar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder