14 Mart 2018 Çarşamba

Mayalı Tuzlu Kek Tarifi


Herkese merhaba,

Güzel, pratik, lezzetli ve birazcık farklı bir tarifle bu yazımda sizlerleyim. Tarifimin adı tuzlu kek. Ama buna tepsi ekmeği, tepsi poğaçası gibi farklı isimler de verebiliriz. Benim memleketimde buna kömbe deniyor. Kuzine, köylerde her evim en değerli eşyasıdır. Evi ısıtır, üzerinde yemek yapılabilir ve içini de fırın olarak kullanılabilir. Yemekleri de öyle lezzetli olur ki...İşte bu hamur işi tarifini de köyde katık olarak yaparlar. Süt, yoğurt, tereyağı zaten evlerde hep bulunan malzemeler. Hemen hamur karıştırılır ve ister sabah kahvaltısında ister akşamüstü çayında sıcacık yenir.... Ben tabi ki kuzinem olmadığı için bunu normal fırında yaptım 😊 Şimdi tarife geçiyorum.

 
tuzlu kek

Malzemeler

2 yumurta

Yarım çay bardağı yoğurt

1 su bardağı süt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı lor peynir

1 paket instant maya

Tuz

Aldığı kadar un (tam buğday ve beyaz un karışımı)

Üzeri için bir çay kaşığı pekmez + yarım çay bardağı su

Hazırlanışı

Oda sıcaklığındaki yumurta iyice çırpılır. Üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvıyağ ilave edilir.

Yine oda sıcaklığında olan yoğurt da eklenir. Biraz ılıtılmış sütün içerisine instant maya koyulur ve mayanın aktifleşmesi sağlanır.
maya aktifleştirme

İnstant mayalar direkt olarak una da eklenebilir ama ben sütte aktive etmeyi tercih ediyorum. Daha sonra bir miktar un ilave edilir. Aktifleşen maya da sütle beraber eklenir. Hamur çok yumuşak olmalıdır. Poğaça hamurundan yumuşak, kek hamurundan biraz daha koyu kıvamlı olması gerekir. Kıvama gelen hamurun üstü streç film ile kapatılıp, havluya sarılır ve ılık bir yerde 45 dakika-1 saat kadar dinlendirilir.
hamur mayalama


Mayalanan hamur yaklaşık iki katına çıkmıştır. İki parçaya ayrılır ve yağlanmış ve unlanmış tepsiye yayılır. İsteğe göre arasına haşlanmış patates veya peynir koyulur. Hiçbir şey koyulmayacaksa ister tereyağı sürülür ister tek parçada tepsiye yayılır. Tepside hazırlanan hamurun üzerine yarım çay bardağı suda çözülen 1 çay kaşığı pekmez sürülür. İsteğe göre susam veya diğerlerinden atabilirsiniz.


Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yarım saat pişirilir. Kontrolü yapılıp fırından çıkarılır. Yanına da güzel bir çay demlenir afiyetle yenir 😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder