Herkese merhaba,
Güzel, pratik, lezzetli ve birazcık farklı bir tarifle
bu yazımda sizlerleyim. Tarifimin adı tuzlu kek. Ama buna tepsi ekmeği, tepsi
poğaçası gibi farklı isimler de verebiliriz. Benim memleketimde buna kömbe deniyor. Kuzine, köylerde her
evim en değerli eşyasıdır. Evi ısıtır, üzerinde yemek yapılabilir ve içini de
fırın olarak kullanılabilir. Yemekleri de öyle lezzetli olur ki...İşte bu hamur
işi tarifini de köyde katık olarak yaparlar. Süt, yoğurt, tereyağı zaten evlerde
hep bulunan malzemeler. Hemen hamur karıştırılır ve ister sabah kahvaltısında
ister akşamüstü çayında sıcacık yenir.... Ben tabi ki kuzinem olmadığı için
bunu normal fırında yaptım 😊 Şimdi
tarife geçiyorum.
Malzemeler
2 yumurta
Yarım çay bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı lor peynir
1 paket instant maya
Tuz
Aldığı kadar un (tam buğday ve beyaz un karışımı)
Üzeri için bir çay kaşığı pekmez + yarım çay bardağı
su
Hazırlanışı
Oda sıcaklığındaki yumurta iyice çırpılır. Üzerine eritilmiş
tereyağı ve sıvıyağ ilave edilir.
Yine oda sıcaklığında olan yoğurt da eklenir.
Biraz ılıtılmış sütün içerisine instant maya koyulur ve mayanın aktifleşmesi
sağlanır.
maya aktifleştirme |
İnstant mayalar direkt olarak una da eklenebilir ama ben sütte aktive
etmeyi tercih ediyorum. Daha sonra bir miktar un ilave edilir. Aktifleşen maya
da sütle beraber eklenir. Hamur çok yumuşak olmalıdır. Poğaça hamurundan
yumuşak, kek hamurundan biraz daha koyu kıvamlı olması gerekir. Kıvama gelen hamurun
üstü streç film ile kapatılıp, havluya sarılır ve ılık bir yerde 45 dakika-1
saat kadar dinlendirilir.
hamur mayalama |
Mayalanan hamur yaklaşık iki katına çıkmıştır. İki parçaya
ayrılır ve yağlanmış ve unlanmış tepsiye yayılır. İsteğe göre arasına haşlanmış
patates veya peynir koyulur. Hiçbir şey koyulmayacaksa ister tereyağı sürülür
ister tek parçada tepsiye yayılır. Tepside hazırlanan hamurun üzerine yarım çay
bardağı suda çözülen 1 çay kaşığı pekmez sürülür. İsteğe göre susam veya
diğerlerinden atabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yarım saat
pişirilir. Kontrolü yapılıp fırından çıkarılır. Yanına da güzel bir çay
demlenir afiyetle yenir 😊
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder