- İlk olarak hepimizin bildiği gibi çamaşırlarımızı renklerine göre ayırmalıyız. Beyaz çamaşırlar ve renkli çamaşırlar kesinlikle birlikte atılmamalı. Aksi durumda beyaz çamaşırımızın rengi grileşir.
- Çamaşırlarımızın renkleri kadar kumaş tipi de önemlidir. Pamuklu, sentetik ve yünlü şeklinde farklı yapıda çamaşırlar olabilir. Bu ayrımı da yaparak çamaşırlarımızı yıkarsak daha başarılı sonuçlar alırız. Çünkü pamuklu çamaşırları daha yüksek devirde ve daha sıcak su ile yıkayabiliriz. Ama sentetik ve yünlülerin daha düşük derecelerde ve daha az devirde yıkanması gerekir. Ayrıca yünlüleri herhangi bir çamaşırla beraber yıkarsak çamaşırlarımızda tüylenme olur. Bu nedenle çamaşır sınıflandırılması önemli bir husustur.
- Çamaşırlarımızı gruplara ayırdık. Şimdi makineye yerleştirmemiz gerekiyor. Çamaşırlarımızı her zaman ters çevirerek makineye atmalıyız. Böylece renklerinde solma ve yıpranma daha az görülür. Tüm çamaşırları ters çevirip mümkünse katlayarak makineye atmalıyız. Ayrıca fermuarlı kıyafetlerin fermuarını kaptırsak hem diğer kıyafetlere zarar vermez hem de fermuar bozulmaz.Yerleştirmede dikkat edilecek bir diğer konu da makinenin doluluğudur. Makinemizi kapasitesinin üstünde doldurmamalıyız. Şu an pek çok makinede max seviye belirlenmiştir. Ama bunun kontrolünü kendimiz de yapabiliriz. Çamaşırları yerleştirdikten sonra üst kısımda bir miktar boşluk kalmalıdır. Kapasitesinin üstünde doldurduğumuz yıkamalarda çamaşırlar daha çok sıkışır, suyu rahat alamaz ve yıkama performansı düşer. Sonuçta hem istenilen temizlikte çamaşırlarımız olmaz hem çamaşırlar sıkışarak yıpranır hem de makinemize zarar vermiş oluruz.Bu nedenle çamaşırların rahatça dönüp lekelerinin çıkması için gerkeli alan bırakmalıyız.
- Yerleşim de tamamlandıktan sonra deterjan, yumuşatıcı ve kireç önleyici eklenir. Deterjan seçimini renklere göre 'renkli' veya 'beyazlar' için yapmalıyız. Beyazlar için olan deterjan renklilerde kullanılırsa renklerinin bozulmasına neden olur. Deterjan miktarını çamaşır miktarıyla orantılı olarak artırıp azaltmalıyız. Fazla eklenen deterjan çamaşırlarımızı daha temiz yapmaz, daha çok yıpratır. Kireç önleyiciyi de ben her iki yıkamadan birinde kullanıyorum. Yumuşatıcı tercihimi bir önceki yazımda paylaşmıştım. Bunu da çamaşır miktarıyla orantılı az ya da çok kullanıyorum. Deterjan için söylediğim gibi yumuşatıcının fazlası da çamaşırlarımızın renklerinin çabuk solmasına neden oluyor. Uygun miktarı ambalajının üzerinde bulabiliriz.
- Deterjan ve yumuşatıcı gözlerini zaman zaman çıkarıp yıkamak tıkanıklıkları önler.
- Sıra program seçmekte. Burada da yine sınıflandırdığımız çamaşırların kumaş cinsine göre seçim yapmalıyız. Pamuklular/Beyazlar için 40-50C 1000-1200 devirdeki bir program kullanılabilir. Renkliler için leke yoğunluğuna göre 30-40 C 1000 devir uygundur. Sentetik ve yünlüler için ise genellikle 30 C nin üzerine pek çıkılmaz. Devir olarak da 1000'in altında bir değer uygundur. Fazla sıcaklık ve yüksek devir enerji kullanımını artıracağından bu elektrik faturasına yansıyacaktır. Bu nedenle gerekli olduğu zamanlarda bu değerler artırılmalıdır.
- Yıkandıktan sonra makinden çıkardığımız çamaşırları bir iki kez çırparak asmalıyız. Böylece kırışmış olan kıyafetler biraz açılmış olur ve makinedeki o nemli havayı üzerinden atmış oluruz.
- Kurutma işlemini özellikle renkliler için çok güneşli bir alanda yapmamalıyız. Bu da çamaşırın yıpranmasına ve renklerin solmasına neden olur. Mandal kullanmamız gerekiyorsa bunu iz yapmayanlardan seçmeliyiz. Alt kıyafetleri paçalarından, üst kıyafetleri bel kısmında asmalıyız. Eğer kapalı balkonda kurutuyorsak mandal kullanmaya hiç gerek yok. Çamaşır telimizin ya da çamaşır ipimizin temizliğine dikkat etmeliyiz. Tozlanmış bir ip/tel çamaşırlarda leke yapacaktır.
- Son olarak kuruyan çamaşırları toplamak var :) Çamaşırları tam kurumadan toplamamak gerekir. Aksi durumda dolapta hafif nemli olan çamaşırlar koku yapacaktır. tamamen kuruyan çamaşırları dolap ölçülerinde katlayıp veya ütü için ayırıp bu işlemi tamamlamış oluyoruz :)
Bunlar benim öğrendiğim ve deneyimlediğim püf noktaları. Umuyorum sizin için de faydalı olur ve beğenirsiniz :)
#camasiryikamapufnoktalari
#camasirlarnasilyikanmali
#camasiryikamatavsiyeleri
#misgibicamasirlar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder