31 Ocak 2018 Çarşamba

Bebeğim büyüyor, peki ben neler yapıyorum? (4-6 ay arası)


Bebek gelişimi konusundaki ikinci yazımla hepinize merhaba demek istiyorum. Birinci bölümü (0-3 ay) buradan görebilirsiniz.
4. Ayda…

Bu ay artık bebeğin kas gelişimi epeyce ilerlemiştir. Miniğimiz kafasını dik tutabilir ve istediği yöne çevirebilir. Tabi bu hareketler esnasında kasları çok kuvvetli olmadığı için sallanacaktı bu nedenle çok dikkatli olmak gerekir. Enseden ve belden sıkıca tutmak gerekir. Elleri ve bacakları daha kuvvetlidir. Nesneleri eliyle tutmaya çalışır. İstediği oyuncağa uzanabilir. Bacaklarını yüzme pozisyonunda çırpar. İlk 6 ay bebekler anne karnındaki hareketleri unutmazlar. Bu nedenle bebeklerin bu aylarda yüzmeyi öğrenmesi çok kolaydır. Gelişen kas yapısı sayesinde, bu ayın sonlarında bebeğinizin döndüğünü de görebilirsiniz. Benim oğlum ilk olarak saat gibi dönmeye başlamıştı😊 daha sonra bir önceki yazımda bahsettiğim oyun halısında oynarken kendi ekseni etrafında ilk dönüşünü yaptı. Bu onun için de benim için de çok heyecan vericiydi.

Bu ayki diğer gelişmelerde sesler çıkarma ve bilinçli kocaman gülücükler var. Artık bebeğimiz gayet bilinçlidir ve tercihleri oluşmaya başlar. Hoşuna giden oyuncak ve hareketlere gülücükler ve çığlıklar duyabilirsiniz😊

Bu ay bebeğimize zeka kartlarını göstermeye devam etmeliyiz. Ama artık renkli kartlara geçiş yapabiliriz. Çünkü miniğimiz artık renkleri ayırt etmeye başlamıştır. Bunun için hazır kartlar var ama ben kartlarımı kendim hazırlamıştım. Meyveler, sebzeler, taşıtlar, hayvanlar, renkler gibi kategorilere ayırdığım bir çok resim buldum ve bunları kartonlara bastırarak kendi kartlarımı oluşturdum. İleride bununla ilgili de bir yazım olacak. Hatta bulduğum resimleri sizlerle paylaşabilirim. Ayrıca önceki yazılarımda bahsettiğim kitaplarımızı okumaya devam ettik. Kitap ve müzik bebeğim için çok huzur verici unsurlardı.

Banyo alışkanlığı kazanabilmesi için her gün banyo yaptırıyordum oğluma. Artık banyo yaptırmak daha kolay oluyordu çünkü daha rahat kendini tutabiliyordu.

Onunla konuşmak, oyunlar oynatmak, etrafta olanları anlatmak, masallar okumak bebeğimiz için bu ay yine çok önemli. Bol bol onunla vakit geçirmeliyiz. Doğru telaffuz ederek tekrarlayan heceli kelimeler söylemeliyiz. Artık her gün hızla değişimlere hazır olun...

5. Ayda…

Artık oturma isteği olan, ellerini rahatça kullanıp oyuncaklarını tutabilen, yuvarlanarak istediği yöne gidebilen minik bir yaramazımız var. Kasları iyice gelişir ve yüz üstü pozisyonda kollarından destek alarak kafasını kaldırabilir. Bu durum artık güvenlik açısından alarm demektir. Artık bebeğimizi yalnız bırakıp 2 dakika bile başka odaya gitmemeliyiz. Özellikle yüksek bir yerde yatarken dönüp düşme riski var. Yerde bolca vakit geçirmeye başlayacak olan miniğimiz için çarşaflar ve örtüler iş başında olacaktır. Ben oğlumun bu döneminde yerlere hep farklı desenlerde çarşaflar seriyordum. Halıya sürtünmesi, halının tüyleri rahatsız etmesin diye böyle yapmıştım ama bir süre sonra örtülerdeki resimler hoşuna gitmeye başladı. Onlara bakıp gülüyordu😊 Hem eğleniyor hem de halıdan uzak kalıyordu.

Bu dönem sallanan oyuncaklara, havada asılı olan nesnelere inanılmaz ilgisi oluyor miniklerimizin. Elleri daha da maharetli artık. Oyuncaklarını tutup, çekip, bir elinden diğerine aktarabilir. Aynaya bakmak çok hoşlarını gider. Her zaman gördüğü kişileri tanır ve tepki verir.
Oğlumun oyun halısı

Artık yavaş yavaş oturmaya alıştırabilirsiniz. Bir sonraki ay oturmaya başlayacaktır zaten.

Yine müzik, kitap vazgeçilmezimiz. Ama artık kitaplarını kendisi alıp açacaktır. Sadece yazıları değil, kitaptaki tüm resimleri ona göstererek anlatabilirsiniz. Zeka kartlarına devam ediyoruz. Artık eline almak isteyecektir. İnce karton olduğu için benim kartlarım kırışmaya başlamıştı. Bunun için kalın karton yapraklı kitaplar imdadımıza yetişti.

6. Ayda…

Ve yaşımızın yarısı tamamlandı 😊 bu ay bizim için en büyük gelişmeler şöyleydi: İlk dişimiz çıktı, desteksiz oturmaya başladık. İlk başlarda destekle oturabiliyordu. Yastıklarla denge kuruyorduk ama 15 gün sonra kendi kendine oturur oldu oğlum. Bu da onun için çok heyecan vericiydi. Düşününce hak veriyorum. 6 ay dünyaya yatarak bakan bebek artık bizim gibi görüyor etrafını 😊

Diş çıkarma dönemi bebekten bebeğe değişir, belki daha önce veya daha sonra olabilir. Bu dönemde bol salya ve diş kaşıma isteği olacaktır. Sürekli elini ağzına götürecek olan bebeğinizin mikrop kapma ihtimali de artar. Bunu kısmen önlemek için oyuncaklarını arada yıkamak, ellerini bol bol yıkamak, dişlikleri temiz tutmak gerekecektir. Bir dişlikle bebeğinizin diş kaşımasını sağlayabileceğiniz gibi eline havuç vererek de bunu yapabilirsiniz. Bu ay ek gıdalara da tam olarak başlayacak olan bebeğinizin havucu kendi eliyle yemesi onun da çok hoşuna gidecektir.
Dişlik

Beslenmeyle ilgili çok fazla bir şey yazmak istemiyorum çünkü bu kısım doktor kontrolünde olmalı. Her bebeğin ihtiyacı farklı olabiliyor. Anne sütüne devam eden ve etmeyen bebeklerde durum farklı olabiliyor. Sadece şöyle bir tavsiyem olabilir. Anne sütünü almayan bebekler için, sütü sağıp kahvaltısına ve çorbalarına karıştırmak az miktar da olsa faydalı olacaktır. Bu ayda mama sandalyesi alışkanlığı kazanmasını sağlamalısınız. Yemeklerini sizinle birlikte masada yemesi öğün ve yemek yeme alışkanlığı kazandıracaktır.

Oyuncaklar konusunda hala yumuşak be bebeğin ellerinde rahatça tutabileceği türden seçimler yapmalıyız. Küçük parçalı oyuncaklardan uzak durmalıyız. Artık miniğimiz her şeyi ağzına götürüyor malum. Ses çıkaran, şarkı söyleyen oyuncaklar dikkatini çekecektir. Bunun yanında bizim doktorumuzun tavsiyesi oyun kurmaktı. Çok fazla hazır ürünler yerine arada kendimizce oyunlar kuruyorduk. Bir şeyleri üst üste koyuyor, nesneleri çeviriyorduk. Oyuncakları birbirine vurup ses çıkarmak hoşuna gidiyordu. Montessori etkinlikleri bu konuda bana çok yardımcı oldu. Bebeğim her şeyi elleriyle dokunarak öğreneceği söyleniyor. Bu nedenle ne kadar farklı dokuda nesneye dokunursa o kadar faydalı oluyor. Ahşap, plastik, elyaflı oyuncaklar, eğilip bükülen nesneler onun öğrenmesi için çok faydalı oluyor.
Yumuşak bebek topu

Ayrıca artık oturarak banyo yaptığı için banyo oyuncaklarıyla banyo keyfi yaptırabilirsiniz :)

Banyo oyuncakları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder