28 Ocak 2016 Perşembe

Mutfakta Limon Etkisi

Herkese merhaba,
Bu yazımda sizlere limonun mutfaktaki işlevlerinden bahsetmek istiyorum. Mutfak bir evin en temiz ve steril olması gereken odasıdır. Çünkü tüm gıdalar burada hazırlanır ve sağlığımız için önemli bir hassasiyet gerekir. Fırın, buzdolabı, mikrodalga gibi elektronik eşyaların yanı sıra çatal-bıçak-kaşık, tezgah, tencere gibi gıdayla birebir temasta olan malzemelerin rutin temizliklerinin yapılması gerekir. Bunun için en doğal çözüm LİMON'dur. Ben evliliğimin ilk günlerinde fırın, mikrodalga ve bulaşık makinesi temizliğinde arayıştaydım. Pek çok deterjan önerisinin yanında deneyimli ablalarım ve annemler bana limonun her derde deva olacağını söyledi. Kimya sektöründen olduğum için kimyasaldan uzak kalmak benim için çok önemli ve bu yüzden limon üzerinde yoğunlaştım:-)

Limon


Uygulaması kolay, sonuçları etkili yöntemler seçtim. Bu yöntemleri sizlerle de paylaşmak istedim. Belki benim gibi ev hanımlığında acemi olanlara ve kimyasaldan uzaklaşmak isteyenlere yardımcı olabilirim. Şu soğuk kış günlerinde bazılarımız hastalıktan kurtulma, bazılarımız da hastalığa yakalanmama uğraşındayken herkesin mutfağında mutlaka bulunan bu nimetin nerelerde nasıl kullanıldığına bakalım.

Tezgah ve lavabo

Gün içerisinde türlü bulaşık ve yemek sularını döktüğümüz lavabomuz ve tezgahımızı parlatmanın en doğal yolu. Cam veya granit tezgahlarımızın temizliği ve hijyeni için 2 kaşık limon suyunu 1 litre kadar su ile seyrelterek yapabiliriz. Böylece hem mikroplardan arınmış hem de lekelerden kurtulmuş oluruz. Lavabomuzu yarım limonlar ovarak parlatabiliriz.
Limonlu su


Çatal-bıçak-kaşık ve tencere

Metal malzemeler zamanla kararma yapar. Bulaşık deterjanları bile bir zamandan sonra bu kararmaya engel olamaz. Parlatma işlemeniz için bir tencereye su koyup içerisine yarım kesilmiş limon koyup çatal-bıçak-kaşıklarınızı da içine koyun ve kaynatın. Bir sure sonra nasıl parlak olduklarını göreceksiniz. Bu sayede tencereniz de parlamış olacak:-)
Metal parlatma


Mikrodalga ve Fırın

Mikrodalga ve fırında yüksek ısı nedeniyle yoğun buharlaşma olur. Bu da içeride pişen yiyeceğin yağlarının mikrodalga veya fırınınıza yapışmasına ve koku olmasına neden olur. Bu yağ lekelerini temizlemek gerçekten çok zor. Deterjan kullanarak bunu yapmanın şöyle bir sakıncası var: Deterjanı istediğimiz kadar durulayalım ve bezle silelim tamamen arındıramayız. Çünkü bol ve sürekli akan bir şekilde su kullanamayız. Ve bir sonraki pişirmede bu kalan detejanlar ve kokusu gıdaya geçebilir. Burada da imdadımıza limon yetişir :-) Isıya dayanıklı bir kaba su koyup içerisine bir tane limonu ortadan kesip bırakalım ve yüksek derecede 15 dk kadar fırın içerisinde ısıtalım. Limon güçlü bir leke sökücüdür ve buharıyla bu lekelerin yumuşamasını sağlar. Isıtma işlemi sonunda temiz bir bezle lekeleri kolayca temizleyebilirsiniz.
Mikrodalga temizliğnde limon


Bulaşık makinesi

Bulaşık makineleri zamanla koku yapabiliyor. Uzun süre bulaşık makinesinin içerisinde kirli kalan malzemeler bu kokuyu yoğunlaştırır. Bundan kurtulmak için iki parçaya ayrılmış limonu bulaşık makinenizin üst rafına şekildeki gibi yerleştirebilirsiniz. Böylece kötü kokuyu önlemiş olursunuz. Bulaşıklarınız da parlamış olur.
Bulaşık makinesinde limon


Kızartma tavası

Kızartma lezzeti kadar zahmeti olan bir yiyecek. Lekesi, kokusu, yağı mutfağın her yerine siner. Hele balık kokusu en kalıcısıdır. Bunu önlemek için balık kızartırken başka bir ocakta da suya atılmış limon dilimlerini kaynatın. Böylece kokuyu hapsetmiş olursunuz. Ayrıca her türlü kızartmadan sonra tavanızı yarım limonla sürterek temizleyin. Böylece hem yağdan kısa sürede kurtulursunuz hem de kokudan:-)

Doğrama tahtası

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki et ve tavuk kestiğimiz tahta ile sebze kestiğimiz tahtanın birbirinden ayrı olması en güzelidir. Çünkü et ve tavuk tahta üzerinde bıraktığı kalıntılarla bakterilerin çoğalmasına ve çiğ tüketeceğimiz gıdalara geçmesine neden olur. Bıçak darbeleri kesme tahtası üzerinde çizikler oluşturur ve bu boşluklara et/tavuktan kalıntılar girer. Bunlar da mikrobiyal sorunlar oluşturur. Bu nedenle kesme tahtamızı her kullanımdan sonra steril etmemiz gerekir. Bunun için yine yarım limonu sürterek kullanabiliriz. Asitliği yüksek olan limon bu tür zararlı üremeleri önler ve yine koku kalmasını da engeller:-)
Limonun temizlikteki faydalarına dair söylemek istediklerim bunlar. Sizin de kendi formülleriniz varsa yorumlarda görmek isterim. Faydalı bir yazı olacağını umuyorum. Hepimize temiz ve sağlıklı günler...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder