12 Aralık 2017 Salı

Kemik suyu nasıl hazırlanır?

Tüm okurlara merhaba,
Mutfaktaki çalışmalarımdan bir yazıyla yine buradayım😊 Takip eden arkadaşlarım bilirler benim minik oğlumu ve onun için yapmaya çalıştıklarımı. Ek gıdalarla birlikte mutfakta denemediğim tarif kalmadı diyebilirim. Doktorumuzun da tavsiyesiyle kemik suyu da bu çalışmalarımdan biri oldu.
KEMİK SUYU

Hazır oğluma yapmışken biz de sebeplendik. Hazırladığım kemik sularını dondurucuda saklıyorum ve çorbalarda kullanıyorum. İsterseniz pilav ve diğer yemeklerde  de kullanabilirsiniz.
Kemik suyu hazırlamak için öncelikle güvendiğiniz bir kasaptan taze kemik almanız gerekiyor. Kasaplar bu konuda çok yardımcı oluyor. Aldığınız kemiği biraz kırması daha iyi olacaktır. Kemiği önce güzelce yıkamamız gerekiyor. Daha sonra tüm kemiğin içinde kalacağı büyüklükte bir tencereye  almalıyız kemiği ve soğuk suyla doldurmalıyız. Bir gece bu şelikde buzdolabında bekletince kemiğin içindeki tüm kan sızarak akmış olacaktır. Sabah baktığımızda bembeyaz ve temiz kemik parçası göreceksiniz.
kemik suyu

Suyunu süzüp yeniden bir kez daha sudan geçirip yıkadıktan sonra pişirme işlemi başlayabilir. Tamamen kapanana kadar suyla dolu tencereye bir adet havuç, bir soğan, bir iki diş sarımsak, bir kaç dal maydanoz ve yarım limon ilave edip yaklaşık bir saat kaynatmak yeterli olacaktır.
kemik suyu kaynatma işlemi

Arada kemiklerin içindeki iliği kaşık veya çatal yardımıyla çıkarırsanız tam sonuç alabilirsniz. Pişirme işlemi bitince ince bir süzgeçten geçirip kaplara ayırabilirsiniz. Kemik parçası kaçmaması için süzgecin çok ince gözenekli olması gerekir eğer yoksa süzgece bir tülbent serip süzmek daha garanti olacaktır. İster minik kaplara, ister buzluk kaplarına isterseniz de bardaklara doldurup buzlukta saklayabilirsiniz.
Biraz uğraştırıcı olsa da sonuçta sağlıklı bir kemik suyunuz oluyor. Sağlıklı ve güzel günler dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder